Intervju

Norsk logopedforbund – fagforening på egne bein

Publisert Sist oppdatert

Norsk logopedlag har blitt et fagforbund. Den 14.10.24 vedtok landsmøtet at Norsk logopedlag skulle bli en fagforening. Et overveldende flertall av medlemmene stemte for et nytt fagforbund for logopeder. Målet med Norsk logopeforbund er å styrke den logopediske profesjon og å være fagforbundet for logopeder i Norge.

En god start for NLF

Gratulerer som leder i et nytt forbund, Katrine! Hvordan har de siste månedene vært?

Takk, det har vært noen hektiske måneder. Vi kunne ikke starte det praktiske arbeidet før landsmøtet hadde vedtatt at vi skulle bli et fagforbund, for det kunne jo bli nedstemt. Vi måtte derfor vente til dette var vedtatt, før vi kunne inngå avtale med nytt organisasjonssystem, ny nettleverandør, nytt regnskapskontor, sende inn registermeldinger til Brønnøysund og starte den omfattende prosessen med å endre status fra interesseorganisasjon til fagforbund. Men for en lærerik prosess dette har vært, og er! Jeg vil benytte anledningen til å takke for alle hyggelige tilbakemeldinger vi har fått fra medlemmene våre, det har hjulpet godt på veien.

 

Hvor mange medlemmer består NLF av nå?

Per i dag har vi ca. 850 medlemmer. Det er vi veldig godt fornøyd med i en overgangsfase. Vi regnet med å miste noen av ulike årsaker. Noen er medlem i et annet forbund, andre er i slutten av yrkeskarrieren eller pensjonist. Vi håper logopeder ser nytten av å være med i et forbund kun for logopeder.

Hvordan har prosessen med å få på plass tillitsvalgte vært?

Vi har allerede fått på plass noen plasstillitsvalgte, og vi gleder oss til å avholde det første kurset for tillitsvalgte i NLFs historie, 7. februar. Våre tillitsvalgte kommer fra Oslo kommune, kommunen, stat, Spekter og Virke. På kurset vil Unio med foredragsholdere innen alle tariffområder, og advokaten vi har avtale med i Legalis, gi oss en innføring i arbeidsrett.

Kan du forklare hvem som er organisasjonstillitsvalgte og plasstillitsvalgte?

Plasstillitsvalgte er tillitsvalgte som er valgt i henhold til reglene i de respektive hovedavtalene og ivaretar medlemmenes interesser overfor arbeidsgiver. Plasstillitsvalgte har rett til fri med lønn for å gjøre tillitsvalgtarbeid.

Organisasjonstillitsvalgte er tillitsvalgte som er valgt til organisasjonens ulike verv av medlemmene i henhold til NLFs vedtekter. De kan også ha rett til fri med lønn, for eksempel når de skal representere regionslaget sitt som delegat på landsmøtet eller på den årlige samlingen for regionslagsledere.

Det er viktig å skille disse to vervene, fordi det er hovedavtalen som gir oss rett til å representere medlemmene overfor arbeidsgiver, mens de organisasjonstillitsvalgte er med på å skape engasjement i regionslagene.

Hva gjør dere med arbeidsplasser uten plasstillitsvalgte?

I tilfellene der medlemmer mangler tillitsvalgte på en arbeidsplass vil regionslagsleder kunne fungere som en kontaktperson, men da altså ikke ha rettigheter i henhold til hovedavtalen. Regionslagsleder er derfor et viktig bindeledd mellom medlemmene og sentralstyret. Det er også viktig å si at man kan være både organisasjonstillitsvalgt og plasstillitsvalgt. Næringsdrivende logopeders interesser blir ivaretatt av organisasjonstillitsvalgte i sentralstyret.

Vi håper flere har lyst til å prøve seg som plasstillitsvalgt og/eller organisasjonstillitsvalgt. Her har man en gylden mulighet til å påvirke lokalt og/eller sentralt. Det er spennende og viktig å jobbe for logopeders lønns- og arbeidsvilkår, samt for profesjonen vår.

 

Prioriteringer for NLF

Hva blir de viktigste sakene til forbundet de neste månedene?

Nå jobber vi for å få alt det praktiske på plass når det gjelder Winorg (nytt organisasjonssystem) og konvertering fra Styreweb (gammelt system). Vi har hatt mangelfulle data, men er i ferd med å få god oversikt over medlemsmassen vår. Snart får vi oversikt over hvor mange offentlig ansatte og næringsdrivende logopeder som er medlemmer hos oss.

NLF har flere store saker det er viktig å jobbe med fremover. Først og fremst ønsker vi gjennomslag for en autorisasjonsordning for logopeder. Her har vi fått god drahjelp fra LHL hjerneslag og afasi, og andre brukerorganisasjoner i lenger tid. Sist fra den nye generalsekretæren i LHL hjerneslag og afasi, Magne Wang Fredriksen, som skrev et veldig godt innlegg i Dagens medisin nylig.

Deretter vil vi jobbe videre med logoped som lovpålagt tjeneste, egne stillingskoder for logopeder og sette logopedi på den politiske agendaen. Vi må synliggjøre logopedens rolle i samfunnet og den viktige jobben logopeder gjør. Som fagforbund vil vi få større handlingsrom for å jobbe strategisk og målrettet med dette. Vi har også forventinger til at Helse- og omsorgsdepartementet vil ta oss på alvor og innlemmer NLF i årlige takstforhandlinger. Vi håper samarbeidsavtalen med Unio vil bidra positivt i disse prosessene.

 

Fagforening på egne bein – enn så lenge

På Unio-kongressen, 03. desember 2024, skulle Norsk logopedforbund tas opp som medlem av Unio. Daværende leder i Unio, Ragnhild Lied, forsikret NLLs styre på forhånd om at avstemmingen var en ren formalitet. Prosessen med å bli et eget fagforbund under Unio tok en annen vending på kongressen. NLF ble ikke tatt opp som medlem, og fortsatte prosessen med å bli et selvstendig fagforbund.

Åpning av kongressen ved daværende Unio-leder, Ragnhild Lied

Årsaken til at NLF ikke ble tatt opp som medlem er en konsekvens av uenigheter knyttet til en ny delegatsfordeling i Unio. Saken ble fremmet av de største Unio-forbundene, Utdanningsforbundet, Forskerforbundet og Sykepleierforbundet. Saken tok derimot en helomvending da Forskerforbundet stemte mot sitt eget forslag om delegatsfordeling. Redaksjonen har spurt pressekontakt i Forskerforbundet, Lars Kolltveit hvorfor de valgte å stemme mot sitt eget forslag.

Det stemmer at vi stemte for å bevare den nåværende delegatfordelingen til Unio-kongressen. Vi stemte også for å ta opp Logopedforbundet i Unio, og inngikk en avtale med dem om dobbeltmedlemskap. Saken skal diskuteres på ny i Unio-styret, og vi håper å finne en god løsning der.

Konsekvensen av helomvendingen til Forskerforbundet førte til at de største forbundene, Utdanningsforbundet og Norsk sykepleierforbund, samt noen mindre forbund, stemte mot at Norsk logopedforbund skulle tas opp i Unio. Årsaken bunner i at medlemsforbundene mener at delegatsfordelingen ikke korresponderer med medlemstallene i de enkelte forbund. Det er særlig de største forbundene som har tapt innflytelse med tilvekst av flere (mindre) forbund.

Forbundsleder Katrine Kvisgaard og sekretær Therese Sandåker Buugarden deltok på kongressen.

NLFs representanter på Unio-kongressen. Therese Sandåker Bugaarden og Katrine Kvisgaard

På forhånd var vi informert om at saker som skulle opp til avstemming som regel var en formalitet å få gjennom. Overraskelsen var derfor stor da forslaget om vedtektsendring falt. Da forstod vi at dette ville påvirke saken vår indirekte.

Landsmøtevedtaket fra 14.10.24 påpeker at dersom Unio beslutter å ikke ta opp NLF som medlem, utsettes alle vedtak til nytt landsmøte, hvor vi drøfter annen organisasjonstilknytning. Hvorfor valgte styret å fortsette arbeidet med å etablere fagforeningen uten Unio-tilknytning?

Unio forsikret oss om at det dreier seg om en utsettelse, og ikke et avslag om opptak. Styret har på bakgrunn av dette valgt å fortsette prosessen for å bli et fagforbund. Vi har også fått vite at de andre Unio-forbundene er positive til at vi skal tas opp når vedtektsendringen er på plass.

Kan dere fortelle litt om hvilken informasjon dere har fått fra Unio i etterkant av kongressen?

Vi har fått informasjon om at vedtektsaken skal opp til drøfting og forhåpentligvis votering på neste styremøte (februar). En enighet da kan bety at det blir innkalt til ekstraordinært representantskapsmøte i mars/april, hvor både vedtektsaken og opptak av NLF skal stemmes over.

Har dere, NLF, fått en forklaring på hvorfor Forskerforbundet stemte mot sitt eget forslag?

Forskerforbundet har beklaget at saken om vedtektsendring gikk utover oss, men vi har ikke diskutert dette nærmere med dem. Etter Kongressen inngikk Forskerforbundet og NLF en avtale om dobbeltmedlemskap, noe vi er svært fornøyde med på vegne av våre felles medlemmer. Flere av våre medlemmer har valgt å benytte seg av denne avtalen.

Leder i NLF, Katrine Kvisgaard og daværende leder i Forskerforbundet, Guro Lind

Utdanningsforbundet derimot, har ikke avtaler om dobbeltmedlemsskap som en del av sin organisasjonsstruktur.

Katrine forklarer at Utdanningsforbundet ikke er interessert i å ha dobbeltmedlemskap for våre felles medlemmer, selv om NLF har vært tydelige på at det er et ønske og behov for mange av våre medlemmer. UDF har imidlertid utrykt at de kan være interessert i et faglig samarbeid med NLF. NLF har bedt Utdanningsforbundet konkretisere hva de legger i dette.

 

Veien videre for NLF

Hva blir veien videre for Norsk logopedforbund?

Nå blir det viktig å forberede oss til nytt landsmøte i juni. Da vil organisasjonen settes, og strategien for den neste treårsperioden skal vedtas. Fram til da skal vi jobbe med saker vi har fått tilmeldt fra medlemmene våre og følge opp innspill og samhandling med politiske myndigheter. Innen 1.4. skal NLF sende innspill til Helsedirektoratet når det gjelder takster og refusjon (helfo), hvor vi også kommer til å be om et samspillsmøte med Helse- og omsorgsdepartementet.

Vi er en liten faggruppe i Norge, og nettopp derfor er det viktig at vi står sammen. Veien videre er gjennom organisering og profesjonsforankring!

 

Små forbund er viktige, uttrykte statsminister Jonas Gahr Støre til Katrine Kvisgaard
Powered by Labrador CMS